 |
www.wiesskoki.fora.pl Forum dla odwiedzających stronę Skoków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Wto 12:33, 12 Sie 2014 Temat postu: Sezon na KONFITURY |
|
|
JABŁKA W SYROPIE
-Dowolna ilość jabłek
-cukier w zależności od upodobań
1). Jabłka dojrzewające pod koniec sierpnia,umyj,obierz ze skórki,wydrąż gniazda nasienne,podziel po długości na ósemki(z 1 jabłka -8 części),jeśli duże jabłka ,to jeszcze na mniejsze cząstki.
W misce (dużej) umieść pokrojone jabłka i zasyp cukrem-nie mieszaj ,przykryj lnianą ściereczką,odstaw na 8-10 godzin.Jabłka puszczą sok.
2). Po tym czasie odlej sok i zagotuj go.Gorącym syropem zalej jabłka,wymieszaj tak by pozostały cukier rozpuścił się.
Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 8-10 godzin.
3). Po tym czasie ponownie odlej już syrop i ponownie zagotuj (doprowadź do wrzenia),ponownie zalej jabłka i odstaw na 8 godzin.
Tym razem już wszystek cukier powinien być rozpuszczony i przegotowany.
4). Teraz przełóż jabłka razem z stropem do naczynia w którym będziesz je smażyć. Smaż bardzo często mieszając,łyżką drewnianą,płaską,by dobrze zgarniać z dna. Gdy jabłka zaczną się rozpadać ,możesz gorące-prosto z ognia-przekładać do czystych ,wyparzonych słoiczków.
___
Ja nie pasteryzuję,jeśli już to ok. 5 minut.
Podpowiedz: 1). punkt- robimy rano
2). punkt- ,robimy wieczorem
3). punkt-,robimy rano
3). punkt-robimy wieczorem
Tak wykonana konfitura ma jabłka w kawałkach w klarownym syropie i jest pyszna do naleśników i szarlotki-nie wymaga galaretki.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Śro 21:11, 30 Wrz 2015 Temat postu: KONFITURA Z ŻURAWINY |
|
|
KONFITURA Z ŻURAWINY
Składniki:
1 kg.żurawiny
60 dag. cukru
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Najpierw trzeba wybrać ładne owoce żurawiny,te,które dotknęły pierwsze przymrozki są najlepsze na konfiturę.
Pół kilograma żurawiny sparzyć i przełożyć do garnka.Dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut .Dołożyć pozostałą część żurawiny dodać wody i gotować przez 40 minut,aż owoce staną się szkliste. Gdy masa zgęstnieje przełożyć ją do wyparzonych słoiczków.
KONFITURA z ŻURAWINY jest wyśmienitym dodatkiem do mięs i sosów.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|