Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna www.wiesskoki.fora.pl
Forum dla odwiedzających stronę Skoków
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Sezon na KONFITURY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Wto 12:33, 12 Sie 2014    Temat postu: Sezon na KONFITURY

JABŁKA W SYROPIE

-Dowolna ilość jabłek
-cukier w zależności od upodobań

1). Jabłka dojrzewające pod koniec sierpnia,umyj,obierz ze skórki,wydrąż gniazda nasienne,podziel po długości na ósemki(z 1 jabłka -8 części),jeśli duże jabłka ,to jeszcze na mniejsze cząstki.
W misce (dużej) umieść pokrojone jabłka i zasyp cukrem-nie mieszaj ,przykryj lnianą ściereczką,odstaw na 8-10 godzin.Jabłka puszczą sok.

2). Po tym czasie odlej sok i zagotuj go.Gorącym syropem zalej jabłka,wymieszaj tak by pozostały cukier rozpuścił się.
Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 8-10 godzin.

3). Po tym czasie ponownie odlej już syrop i ponownie zagotuj (doprowadź do wrzenia),ponownie zalej jabłka i odstaw na 8 godzin.
Tym razem już wszystek cukier powinien być rozpuszczony i przegotowany.

4). Teraz przełóż jabłka razem z stropem do naczynia w którym będziesz je smażyć. Smaż bardzo często mieszając,łyżką drewnianą,płaską,by dobrze zgarniać z dna. Gdy jabłka zaczną się rozpadać ,możesz gorące-prosto z ognia-przekładać do czystych ,wyparzonych słoiczków.
___
Ja nie pasteryzuję,jeśli już to ok. 5 minut.

Podpowiedz: 1). punkt- robimy rano
2). punkt- ,robimy wieczorem
3). punkt-,robimy rano
3). punkt-robimy wieczorem
Tak wykonana konfitura ma jabłka w kawałkach w klarownym syropie i jest pyszna do naleśników i szarlotki-nie wymaga galaretki. Razz
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Śro 21:11, 30 Wrz 2015    Temat postu: KONFITURA Z ŻURAWINY

KONFITURA Z ŻURAWINY

Składniki:
1 kg.żurawiny
60 dag. cukru
1/2 szklanki wody

Wykonanie:
Najpierw trzeba wybrać ładne owoce żurawiny,te,które dotknęły pierwsze przymrozki są najlepsze na konfiturę.
Pół kilograma żurawiny sparzyć i przełożyć do garnka.Dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut .Dołożyć pozostałą część żurawiny dodać wody i gotować przez 40 minut,aż owoce staną się szkliste. Gdy masa zgęstnieje przełożyć ją do wyparzonych słoiczków.


KONFITURA z ŻURAWINY jest wyśmienitym dodatkiem do mięs i sosów.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin