Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna www.wiesskoki.fora.pl
Forum dla odwiedzających stronę Skoków
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Pierniczki Zosi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Nie 11:07, 09 Lis 2014    Temat postu: Pierniczki Zosi

PIERNICZKI
/sprawdzone/ 40-50 sztuk/

Składniki:
2 i 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki miodu (może być sztuczny)
1 łyżka sody oczyszczonej
5 łyżek masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka kakao
4 łyżki(duże)przyprawy piernikowej
*****
Masło roztopić i wystudzić.Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto.
Schłodzić w lodówce.Następnie rozwałkować ciasto i wykrawać piernikowe ciasteczka. Piec ok.7-10 minut.Wystudzić,polukrować i ozdobić.Przechowywać w zamkniętym pudełku lub słoju.

Lukier robię z cukru pudru,soku z cytryny i odrobiny ciepłej wody,ale naprawdę z odrobiny.Gęstą masę cukrowo-cytrynową ucieram do białości.

Tak wykonane pierniczki przygotowujemy na miesiąc przed świętami(B.N), i aby na święta były kruche do naczynia z pierniczkami wkładamy obierkę z jabłka.

Smacznego! Zosia
Powrót do góry
kobieta z pasją
Gość






PostWysłany: Nie 22:39, 29 Lis 2015    Temat postu: *PIERNICZKI CAŁUSKI*

*PIERNICZKI CAŁUSKI*
Składniki:
300 g maki,pół szklanki miodu,jajko,100 g cukru,łyżka masła,
pół łyżeczki sody,łyżeczka przyprawy korzennej,jajko do smarowania,
40 g migdałów do przybrania.

W rondelku rozgotowujemy miód.Przesiewamy mąkę na stolnicę,robimy dołek,wlewamy miód i mieszamy nożem,po czym dodajemy cukier,przyprawę korzenną,sodę ,masło i jajko.Zagniatamy ciasto.Wygniatamy energicznie i długo,inaczej pierniczki nie urosną.Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy,wycinamy ciasteczka i układamy na natłuszczonej blasze,smarujemy jajkiem,dekorujemy połówka migdała lub orzecha,wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 15-20 minut w niezbyt gorącym piekarniku(powinny urosnać trzykrotnie). Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładamy do słoja lub puszki.Muszą poleżeć co najmniej tydzień,gdyż po upieczeniu są bardzo twarde;kruszeją po kilku dniach.
Powrót do góry
Kobieta z Pasją
Gość






PostWysłany: Pon 13:30, 30 Lis 2015    Temat postu: piernikowe całuski

Dzisiaj zrobiłam " piernikowe całuski "ciasto wyszło m bardzo rzadkie,więc musiałam podsypać mąką.W efekcie pierniczki udały się znakomicie.
Poleca powyższy przepis.

kobieta z pasją
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin