Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna www.wiesskoki.fora.pl
Forum dla odwiedzających stronę Skoków
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

PĄCZKI BAŚKI z KONFITURA Z WIŚNI

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Nie 13:11, 01 Lut 2015    Temat postu: PĄCZKI BAŚKI z KONFITURA Z WIŚNI

PĄCZKI BAŚKI

składniki:
1 kg mąki ,80 g drożdży, łyżeczka cukru, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki stopionego masła, 8 żółtek, 1/2 szklanki cukru,sól, konfitura z wiśni, cukier puder, tłuszcz do smażenia.

Rozdrabniamy drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru,zostawiamy w cieple.
Ucieramy żółtka z cukrem na pianę, dodajemy stopione masło i cały czas ucierając dodajemy stopniowo mleko i przesianą mąkę. Dodajemy zaczyn drożdżowy i sól i wyrabiamy gładkie,lśniące ciasto tak długo,aż pojawią się pęcherzyki. Zostawiamy do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy.
Dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy na dość gruby placek, wycinamy kółka,nakładamy konfiturę z wiśni, dokładnie sklejamy po 2 kółka, smażymy partiami
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Sob 18:56, 06 Lut 2016    Temat postu: PĄCZKI SEROWE

Tłusty czwartek już za nami,lecz przypadkiem znalazłam przepis na pączki serowe.Co prawda nie zdążyłam ich zrobić ale jadłam je i wiem ,że są pyszne i szybkie w wykonaniu.

PĄCZKI SEROWE

Składniki:
* 500 g tłustego twarogu
* 4 jajka
* 2 szklanki mąki
* 5 łyżek cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego
* 3 łyżki gęstej śmietany
* 1 łyżka spirytusu lub octu
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 płaska łyżeczka sody
* szczypta soli
* olej do głębokiego smażenia
* cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Mąkę przesiać z sodą , solą i proszkiem do pieczenia.
Twaróg zemleć przez maszynkę,zmiksować z cukrem,dodać stopniowo żółtka oddzielone od białek.
Masę twarogową przełożyć do mąki,dodać śmietanę i spirytus,wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (ciasto ma być klejące ). W głębokim garnku rozgrzać olej . Wilgotnymi rękoma formować małe ,kształtne kulki i wrzucać na gorący olej .Usmażyć na rumiano z obu stron i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem .

Ps. Ja już nie bawię się w mielenie sera,tylko kupuję dobry twaróg w wiaderku .Życzę udanych wypieków i smacznego.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin