 |
www.wiesskoki.fora.pl Forum dla odwiedzających stronę Skoków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Nie 13:11, 01 Lut 2015 Temat postu: PĄCZKI BAŚKI z KONFITURA Z WIŚNI |
|
|
PĄCZKI BAŚKI
składniki:
1 kg mąki ,80 g drożdży, łyżeczka cukru, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki stopionego masła, 8 żółtek, 1/2 szklanki cukru,sól, konfitura z wiśni, cukier puder, tłuszcz do smażenia.
Rozdrabniamy drożdże z łyżką mleka i łyżeczką cukru,zostawiamy w cieple.
Ucieramy żółtka z cukrem na pianę, dodajemy stopione masło i cały czas ucierając dodajemy stopniowo mleko i przesianą mąkę. Dodajemy zaczyn drożdżowy i sól i wyrabiamy gładkie,lśniące ciasto tak długo,aż pojawią się pęcherzyki. Zostawiamy do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy.
Dzielimy na porcje, każdą rozwałkowujemy na dość gruby placek, wycinamy kółka,nakładamy konfiturę z wiśni, dokładnie sklejamy po 2 kółka, smażymy partiami
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Sob 18:56, 06 Lut 2016 Temat postu: PĄCZKI SEROWE |
|
|
Tłusty czwartek już za nami,lecz przypadkiem znalazłam przepis na pączki serowe.Co prawda nie zdążyłam ich zrobić ale jadłam je i wiem ,że są pyszne i szybkie w wykonaniu.
PĄCZKI SEROWE
Składniki:
* 500 g tłustego twarogu
* 4 jajka
* 2 szklanki mąki
* 5 łyżek cukru
* 2 łyżki cukru waniliowego
* 3 łyżki gęstej śmietany
* 1 łyżka spirytusu lub octu
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 płaska łyżeczka sody
* szczypta soli
* olej do głębokiego smażenia
* cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Mąkę przesiać z sodą , solą i proszkiem do pieczenia.
Twaróg zemleć przez maszynkę,zmiksować z cukrem,dodać stopniowo żółtka oddzielone od białek.
Masę twarogową przełożyć do mąki,dodać śmietanę i spirytus,wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (ciasto ma być klejące ). W głębokim garnku rozgrzać olej . Wilgotnymi rękoma formować małe ,kształtne kulki i wrzucać na gorący olej .Usmażyć na rumiano z obu stron i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu . Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem .
Ps. Ja już nie bawię się w mielenie sera,tylko kupuję dobry twaróg w wiaderku .Życzę udanych wypieków i smacznego.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|