Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna www.wiesskoki.fora.pl
Forum dla odwiedzających stronę Skoków
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

POLĘDWICZKI z RABARBAREM

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Czw 18:06, 08 Maj 2014    Temat postu: POLĘDWICZKI z RABARBAREM

SKŁADNIKI:
* 2 polędwiczki wieprzowe *300 g pokrojonego rabarbaru *2 gałązki rozmarynu *sok z cytryny *po łyżce oliwy i miodu * sól * pieprz

PRZYGOTOWANIE :
Polędwiczki umyć,osuszyć,oprószyć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą,ułożyć mięso, na wieżch położyć rozmaryn. Piec ok.30 min w temp.190 st.C.
W rondelku podgrzać miód,dodać rabarbar i wymieszać.
Przełożyć do polędwiczek i wstawić ponownie do piekarnika na ok.20 min. Razz
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Pią 13:36, 09 Maj 2014    Temat postu: RABARBAR-cenniejszy po upieczeniu

Surowy rabarbar zawiera dużo kwasu szczawiowego,który w dużych ilościach może być szkodliwy dla organizmu.
Na szczęście obróbka termiczna zmniejsza zawartość tej substancji w roślinie,dlatego lepiej jeść rabarbar po upieczeniu lub ugotowaniu,np. w postaci pysznych konfitur ,kompotów lub ciasta.
Warto dodać,że już po 20 min pieczenia w rabarbarze wzrasta stężenie polifenoli-związków chemicznych ,które niszczą komórki nowotworowe. Idea
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Sob 15:08, 10 Maj 2014    Temat postu: STEKI w konfiturze RABARBAROWEJ

SKŁADNIKI:
*4 Steki wołowe, *oliwa z oliwek * 200 g posiekanej cebuli,*500 g rabarbaru,* 50 g masła,* 100 ml czerwonego ,wytrawnego wina
*500g ugotowanych,młodych ziemniaków,*sól,8pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
Mięso lekko rozbić i smażyć 3-5 min z obu stron na oliwie,po czym doprawić.
Rabarbar oczyścić z cienkiej skórki i pokroić w słupki.
W rondelki roztopić masło,wsypać cukier i podgrzać.Dołożyć cebulę,a gdy się zeszkli,dodać rabarbar.Podlać winem i podgrzewać do czasu ,aż wino wyparuje.Na oliwie usmażyć plasterki ziemniaków. Mięso podawać z talarkami ziemniaczanymi i konfiturą. Razz
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin