Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna www.wiesskoki.fora.pl
Forum dla odwiedzających stronę Skoków
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

DESERY

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pon 20:45, 21 Lip 2014    Temat postu: DESERY

Ciastka z jabłkami na gorąco

35 dag mąki
20 dag masła
10 dag gęstej kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
sól
1 dag drożdży
1/2 łyżki cukru
50 dag winnych jabłek (obranych,
oczyszczonych z gniazd nasiennych i
pokrojonych na ćwiartki)
cukier puder
---...---
Przesiej mąkę,posiekaj z masłem i drożdżami roztartymi z cukrem.
Dodaj śmietanę,żółtko i całe jajko,szybko wyrób siekając ciasto nożem.
Ulep kulę,włóż na noc do lodówki.
Rozwałkuj do grubości 3-4 mm,wytnij krążki.
Ćwiartki jabłek zawijaj w placuszki,tak aby powstały niesklejone pierożki.
Ciastka ułóż na natłuszczonej blasze i upiecz na złoto w temp. 180 st.C .

Po upieczeniu posyp cukrem pudrem wymieszanym z wanilią i jedz puki gorące. Najlepsze w kilka minut po wyjęciu z piekarnika.
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Czw 12:32, 24 Lip 2014    Temat postu: DESERY

Chałwa z kaszy manny

1 szklanka kaszy manny
1 szklanka oleju
3 łyżki masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
cynamon
dowolne orzechy i bakalie (orzechy laskowe,migdały,pistacje,sezam,skórka
pomarańczowa)

---------------- .-----------------------
Olej i masło rozgrzej w garnku,wsyp do tłuszczu kaszę manną i smaż mieszając,aż będzie brązowa. Wlej szklankę mleka i cukier.Zamieszaj,zagotuj.Dodaj bakalie w|w. smaż często mieszając,aż masa zgęstnieje i będzie odchodzić od ścianek.
Foremki wysmaruj cienką warstwą oleju,napełnij gorącą masą.Gdy zastygnie wyjmuj ciasteczka obracając foremkę do góry dnem.
Można gorącą masę wylać na dużą blachę i po zastygnięciu pokroić w kwadraty. Surprised
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Pon 10:45, 18 Sie 2014    Temat postu: Lody z karmelem i pistacją

(dla 2 osób)

Składniki:
1oo g cukru trzcinowego
100 ml kwaśnej 12% śmietany
garść solonych pistacji
6 suszonych fig
6 kulek lodów waniliowych

Przygotowanie:

Podgrzewamy w rondelku cukier z 2 łyżkami wody.Kiedy powstanie karmel wlewamy śmietanę,mieszamy,zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Pistacje obieramy z łupinek i grubo siekamy,figi kroimy w plasterki.
Lody podajemy polane sosem karmelowym i posypane pistacjami oraz figami. Razz
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin