 |
www.wiesskoki.fora.pl Forum dla odwiedzających stronę Skoków
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Czw 16:15, 10 Kwi 2014 Temat postu: ZAKWAS na wielkanocny biały barszcz |
|
|
Podane składniki wystarczą na przygotowanie litra zakwasu.
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 litr ciepłej przegotowanej wody
spor kawałek skórki z razowego chleba
2-3 ząbki czosnku
i opcjonalnie:listek laurowy,ziele angielskie,majeranek.
Do dużego słoja lub kamionki wsyp mąkę.Czosnek pokrój w cienkie paski.Zalej litrem ciepłej wody,dodaj przyprawy,wymieszaj dokładnie,na wierzch ułóż skórkę z razowego chleba.
Naczynie przykryj kilkoma warstwami gazy lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na4-5 dni.Nie przejmuj się jeśli na zakwasie utworzy się kożuszek z pleśni . Bardzo delikatnie go usuń a zakwas przelej do szklanych słoików lub butelek i schowaj do lodówki.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Gość
|
Wysłany: Czw 16:43, 10 Kwi 2014 Temat postu: Przygotowanie kwasu buraczanego |
|
|
Składniki:
-1 kg.buraków czerwonych
-3 ząbki czosnku
-skorka razowego chleba
Przyrządzenie:
1) Zdrowe buraki namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie,dokładnie wyszorować szczotką,opłukać,pokrajać w cienkie plastry lub paski.
2) Następnie włożyć do wymytych i wyparzonych kamiennych garnków lub słoi,zalać letnią przegotowaną wodą. Dodać skórkę chleba (w celu szybszego ukiszenia) i obrane ząbki czosnku.
3) Naczynie przykryć papierem (nakłuć go wykałaczką) lub obwiązać gazą i odstawić w ciepłe miejsce.Po 6-7 dniach zdjąć powstałą na powierzchni pleśń ,a kwas zlać do czystych butelek,zakorkować wyparzonymi korkami lub zamknąć zakrętkami typu twist.Przechowywać w suchym ,chłodnym pomieszczeniu.
3)Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 dniach zlać kwas,używając do potraw.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|