Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna www.wiesskoki.fora.pl
Forum dla odwiedzających stronę Skoków
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

ZAKWAS na wielkanocny biały barszcz

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Czw 16:15, 10 Kwi 2014    Temat postu: ZAKWAS na wielkanocny biały barszcz

Podane składniki wystarczą na przygotowanie litra zakwasu.

2 szklanki mąki pszennej razowej
1 litr ciepłej przegotowanej wody
spor kawałek skórki z razowego chleba
2-3 ząbki czosnku
i opcjonalnie:listek laurowy,ziele angielskie,majeranek.

Do dużego słoja lub kamionki wsyp mąkę.Czosnek pokrój w cienkie paski.Zalej litrem ciepłej wody,dodaj przyprawy,wymieszaj dokładnie,na wierzch ułóż skórkę z razowego chleba.
Naczynie przykryj kilkoma warstwami gazy lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na4-5 dni.Nie przejmuj się jeśli na zakwasie utworzy się kożuszek z pleśni . Bardzo delikatnie go usuń a zakwas przelej do szklanych słoików lub butelek i schowaj do lodówki.
Powrót do góry
Gość







PostWysłany: Czw 16:43, 10 Kwi 2014    Temat postu: Przygotowanie kwasu buraczanego

Składniki:
-1 kg.buraków czerwonych
-3 ząbki czosnku
-skorka razowego chleba

Przyrządzenie:
1) Zdrowe buraki namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie,dokładnie wyszorować szczotką,opłukać,pokrajać w cienkie plastry lub paski.
2) Następnie włożyć do wymytych i wyparzonych kamiennych garnków lub słoi,zalać letnią przegotowaną wodą. Dodać skórkę chleba (w celu szybszego ukiszenia) i obrane ząbki czosnku.
3) Naczynie przykryć papierem (nakłuć go wykałaczką) lub obwiązać gazą i odstawić w ciepłe miejsce.Po 6-7 dniach zdjąć powstałą na powierzchni pleśń ,a kwas zlać do czystych butelek,zakorkować wyparzonymi korkami lub zamknąć zakrętkami typu twist.Przechowywać w suchym ,chłodnym pomieszczeniu.
3)Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 dniach zlać kwas,używając do potraw.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna -> Przepisy kulinarne Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin