Autor Wiadomość
Gość
PostWysłany: Czw 16:43, 10 Kwi 2014    Temat postu: Przygotowanie kwasu buraczanego

Składniki:
-1 kg.buraków czerwonych
-3 ząbki czosnku
-skorka razowego chleba

Przyrządzenie:
1) Zdrowe buraki namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie,dokładnie wyszorować szczotką,opłukać,pokrajać w cienkie plastry lub paski.
2) Następnie włożyć do wymytych i wyparzonych kamiennych garnków lub słoi,zalać letnią przegotowaną wodą. Dodać skórkę chleba (w celu szybszego ukiszenia) i obrane ząbki czosnku.
3) Naczynie przykryć papierem (nakłuć go wykałaczką) lub obwiązać gazą i odstawić w ciepłe miejsce.Po 6-7 dniach zdjąć powstałą na powierzchni pleśń ,a kwas zlać do czystych butelek,zakorkować wyparzonymi korkami lub zamknąć zakrętkami typu twist.Przechowywać w suchym ,chłodnym pomieszczeniu.
3)Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 dniach zlać kwas,używając do potraw.
Gość
PostWysłany: Czw 16:15, 10 Kwi 2014    Temat postu: ZAKWAS na wielkanocny biały barszcz

Podane składniki wystarczą na przygotowanie litra zakwasu.

2 szklanki mąki pszennej razowej
1 litr ciepłej przegotowanej wody
spor kawałek skórki z razowego chleba
2-3 ząbki czosnku
i opcjonalnie:listek laurowy,ziele angielskie,majeranek.

Do dużego słoja lub kamionki wsyp mąkę.Czosnek pokrój w cienkie paski.Zalej litrem ciepłej wody,dodaj przyprawy,wymieszaj dokładnie,na wierzch ułóż skórkę z razowego chleba.
Naczynie przykryj kilkoma warstwami gazy lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na4-5 dni.Nie przejmuj się jeśli na zakwasie utworzy się kożuszek z pleśni . Bardzo delikatnie go usuń a zakwas przelej do szklanych słoików lub butelek i schowaj do lodówki.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group