Autor Wiadomość
Przepis Krystyny
PostWysłany: Nie 18:51, 14 Gru 2014    Temat postu: DORSZ w ZALEWIE

Dorsz w zalewie -doskonałe danie na Wigilijny stół.

1 kg ryby(najlepiej płaty dorsza) pokroić na kawałki (5 cm),zamoczyć w panierce i usmażyć na oleju (ryby nie solić).
PANIERKA: 3 całe jajka,mąka,vegeta (konsystencja ciasta naleśnikowego).
WARZYWA: 1 słoik ogórków konserwowych- zetrzeć na tartce na dużych oczkach, 2 małe słoiczki papryki konserwowej-pokroić w paski , 5-6 średnich cebul-pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Wymieszać te składniki . W dość dużym szklanym naczyniu układamy warstwami :ryba-warzywa-ryba-warzywa.
ZALEWA: 2 szk. wody +6 łyżek octu 10% +0,5 szk.oleju+8 łyżek cukru+3 łyżki koncentratu pomidorowego +2 łyżki keczupu +10-12 ziaren ziela angielskiego +5-6 listków laurowych.
Składniki wymieszać,zagotować,wystudzić.Zalać rybę i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group