Autor Wiadomość
Gość
PostWysłany: Czw 15:21, 24 Lip 2014    Temat postu: GRILOWANA PIERŚ z KURCZAKA

Grilowana pierś z kurczaka i z farszem z cieciorki

4 piersi z kurczaka
100 g pokruszonego sera blue
2 utarte ząbki czosnku
3 posiekane gałązki rozmarynu
sól,pieprz

marynata
------------
ziarna pieprzu,kolendra,sól morska,olej roślinny,4 ząbki czosnku
Z podanych składników przygotuj marynatę:wymieszaj w misce,czosnek posiekaj.

farsz
-------------
cieciorka,sól,kolendra,pieprz,ser pleśniowy,dowolne zioła-wszystko wymieszaj,ser zetrzyj na drobnych oczkach tarki jarzynowej lub rozgnieć-
połącz z ziołami
----------------
Zrób kieszeń w piersi od grubszej strony,nadziej farszem,obtocz w marynacie,odstaw w zimne miejsce na ok.1 h
Po czym układamy na grillu,pieczemy z obu stron.

Dodatkiem do piersi są jednocześnie grillowane warzywa:bakłażan,cukinia,ziemniaki(grubsze krążki).
Gość
PostWysłany: Pią 20:56, 18 Lip 2014    Temat postu: PIERŚ z KURCZAKA faszerowana SZPINAKIEM

Składniki:
4 nieduże połówki piersi kurczaka
40 dag świeżego szpinaku
15 dag sera pleśniowego typu rokpol
jajko
2 ząbki czosnku
1/2 strąka czerwonej lub żółtej papryki
2 łyżki oleju
szczypta gałki muszkatołowej
sól,pieprz

WYKONANIE:

Mięso umyj ,osusz.Czosnek drobno posiekaj,przesmaż na oleju,dodaj umyte,osuszone i dość grubo pokrojone liście szpinaku,chwilę posmaż mieszając,przypraw do smaku gałką muszkatołową,solą i pieprzem.
Zdejm z ognia,wymieszaj z drobno pokrojonym serem,lekko przestudź i wymieszaj z rozkłóconym jajkiem.
Paprykę opiecz,obierz ze skórki,pokrój na słupki
W każdej połówce piersi kurczaka ostrym nożem zrób kieszeń i napełnij ją farszem.W środek farszu wciśnij 1-2 słupki papryki.
Oddzielnie zawiń każdą porcję w natłuszczoną folię aluminiową,ułóż na blasze i piecz 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.Pod koniec pieczenia rozchyl folię,by piersi kurczaka ładnie się zrumieniły.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group