www.wiesskoki.fora.pl
Forum dla odwiedzających stronę Skoków
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna
->
Przepisy kulinarne
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Wieś Skoki - Forum
----------------
Bieżące sprawy
Komentarze do artykułów na stronie
Humor
Przepisy kulinarne
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Gość
Wysłany: Sob 15:08, 10 Maj 2014
Temat postu: STEKI w konfiturze RABARBAROWEJ
SKŁADNIKI:
*4 Steki wołowe, *oliwa z oliwek * 200 g posiekanej cebuli,*500 g rabarbaru,* 50 g masła,* 100 ml czerwonego ,wytrawnego wina
*500g ugotowanych,młodych ziemniaków,*sól,8pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso lekko rozbić i smażyć 3-5 min z obu stron na oliwie,po czym doprawić.
Rabarbar oczyścić z cienkiej skórki i pokroić w słupki.
W rondelki roztopić masło,wsypać cukier i podgrzać.Dołożyć cebulę,a gdy się zeszkli,dodać rabarbar.Podlać winem i podgrzewać do czasu ,aż wino wyparuje.Na oliwie usmażyć plasterki ziemniaków. Mięso podawać z talarkami ziemniaczanymi i konfiturą.
Gość
Wysłany: Pią 13:36, 09 Maj 2014
Temat postu: RABARBAR-cenniejszy po upieczeniu
Surowy rabarbar zawiera dużo kwasu szczawiowego,który w dużych ilościach może być szkodliwy dla organizmu.
Na szczęście obróbka termiczna zmniejsza zawartość tej substancji w roślinie,dlatego lepiej jeść rabarbar po upieczeniu lub ugotowaniu,np. w postaci pysznych konfitur ,kompotów lub ciasta.
Warto dodać,że już po 20 min pieczenia w rabarbarze wzrasta stężenie polifenoli-związków chemicznych ,które niszczą komórki nowotworowe.
Gość
Wysłany: Czw 18:06, 08 Maj 2014
Temat postu: POLĘDWICZKI z RABARBAREM
SKŁADNIKI:
* 2 polędwiczki wieprzowe *300 g pokrojonego rabarbaru *2 gałązki rozmarynu *sok z cytryny *po łyżce oliwy i miodu * sól * pieprz
PRZYGOTOWANIE :
Polędwiczki umyć,osuszyć,oprószyć solą oraz pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą,ułożyć mięso, na wieżch położyć rozmaryn. Piec ok.30 min w temp.190 st.C.
W rondelku podgrzać miód,dodać rabarbar i wymieszać.
Przełożyć do polędwiczek i wstawić ponownie do piekarnika na ok.20 min.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin