www.wiesskoki.fora.pl
Forum dla odwiedzających stronę Skoków
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna
->
Przepisy kulinarne
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Wieś Skoki - Forum
----------------
Bieżące sprawy
Komentarze do artykułów na stronie
Humor
Przepisy kulinarne
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Gość
Wysłany: Czw 16:43, 10 Kwi 2014
Temat postu: Przygotowanie kwasu buraczanego
Składniki:
-1 kg.buraków czerwonych
-3 ząbki czosnku
-skorka razowego chleba
Przyrządzenie:
1) Zdrowe buraki namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie,dokładnie wyszorować szczotką,opłukać,pokrajać w cienkie plastry lub paski.
2) Następnie włożyć do wymytych i wyparzonych kamiennych garnków lub słoi,zalać letnią przegotowaną wodą. Dodać skórkę chleba (w celu szybszego ukiszenia) i obrane ząbki czosnku.
3) Naczynie przykryć papierem (nakłuć go wykałaczką) lub obwiązać gazą i odstawić w ciepłe miejsce.Po 6-7 dniach zdjąć powstałą na powierzchni pleśń ,a kwas zlać do czystych butelek,zakorkować wyparzonymi korkami lub zamknąć zakrętkami typu twist.Przechowywać w suchym ,chłodnym pomieszczeniu.
3)Buraki po pierwszym zlaniu kwasu można powtórnie zalać przegotowaną letnią wodą i po 2 dniach zlać kwas,używając do potraw.
Gość
Wysłany: Czw 16:15, 10 Kwi 2014
Temat postu: ZAKWAS na wielkanocny biały barszcz
Podane składniki wystarczą na przygotowanie litra zakwasu.
2 szklanki mąki pszennej razowej
1 litr ciepłej przegotowanej wody
spor kawałek skórki z razowego chleba
2-3 ząbki czosnku
i opcjonalnie:listek laurowy,ziele angielskie,majeranek.
Do dużego słoja lub kamionki wsyp mąkę.Czosnek pokrój w cienkie paski.Zalej litrem ciepłej wody,dodaj przyprawy,wymieszaj dokładnie,na wierzch ułóż skórkę z razowego chleba.
Naczynie przykryj kilkoma warstwami gazy lub lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na4-5 dni.Nie przejmuj się jeśli na zakwasie utworzy się kożuszek z pleśni . Bardzo delikatnie go usuń a zakwas przelej do szklanych słoików lub butelek i schowaj do lodówki.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin