www.wiesskoki.fora.pl
Forum dla odwiedzających stronę Skoków
» FAQ
» Szukaj
» Użytkownicy
» Grupy
» Galerie
» Rejestracja
» Profil
» Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
» Zaloguj
Forum www.wiesskoki.fora.pl Strona Główna
->
Przepisy kulinarne
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Wieś Skoki - Forum
----------------
Bieżące sprawy
Komentarze do artykułów na stronie
Humor
Przepisy kulinarne
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Gość
Wysłany: Pon 10:45, 18 Sie 2014
Temat postu: Lody z karmelem i pistacją
(dla 2 osób)
Składniki:
1oo g cukru trzcinowego
100 ml kwaśnej 12% śmietany
garść solonych pistacji
6 suszonych fig
6 kulek lodów waniliowych
Przygotowanie:
Podgrzewamy w rondelku cukier z 2 łyżkami wody.Kiedy powstanie karmel wlewamy śmietanę,mieszamy,zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Pistacje obieramy z łupinek i grubo siekamy,figi kroimy w plasterki.
Lody podajemy polane sosem karmelowym i posypane pistacjami oraz figami.
Gość
Wysłany: Czw 12:32, 24 Lip 2014
Temat postu: DESERY
Chałwa z kaszy manny
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka oleju
3 łyżki masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
cynamon
dowolne orzechy i bakalie (orzechy laskowe,migdały,pistacje,sezam,skórka
pomarańczowa)
---------------- .-----------------------
Olej i masło rozgrzej w garnku,wsyp do tłuszczu kaszę manną i smaż mieszając,aż będzie brązowa. Wlej szklankę mleka i cukier.Zamieszaj,zagotuj.Dodaj bakalie w|w. smaż często mieszając,aż masa zgęstnieje i będzie odchodzić od ścianek.
Foremki wysmaruj cienką warstwą oleju,napełnij gorącą masą.Gdy zastygnie wyjmuj ciasteczka obracając foremkę do góry dnem.
Można gorącą masę wylać na dużą blachę i po zastygnięciu pokroić w kwadraty.
Gość
Wysłany: Pon 20:45, 21 Lip 2014
Temat postu: DESERY
Ciastka z jabłkami na gorąco
35 dag mąki
20 dag masła
10 dag gęstej kwaśnej śmietany
1 jajko
1 żółtko
sól
1 dag drożdży
1/2 łyżki cukru
50 dag winnych jabłek (obranych,
oczyszczonych z gniazd nasiennych i
pokrojonych na ćwiartki)
cukier puder
---...---
Przesiej mąkę,posiekaj z masłem i drożdżami roztartymi z cukrem.
Dodaj śmietanę,żółtko i całe jajko,szybko wyrób siekając ciasto nożem.
Ulep kulę,włóż na noc do lodówki.
Rozwałkuj do grubości 3-4 mm,wytnij krążki.
Ćwiartki jabłek zawijaj w placuszki,tak aby powstały niesklejone pierożki.
Ciastka ułóż na natłuszczonej blasze i upiecz na złoto w temp. 180 st.C .
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem wymieszanym z wanilią i jedz puki gorące. Najlepsze w kilka minut po wyjęciu z piekarnika.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
subMildev
free theme by
spleen
&
Programosy
Regulamin